Набряки ніг у літніх: причини, діагностика та лікування

Набряки ніг – це збільшення обсягу рідини у міжклітинному просторі, що призводить до збільшення розмірів нижніх кінцівок. У людей похилого віку ця проблема особливо актуальна, оскільки з віком знижується функція лімфатичної системи, кровообігу та виведення рідини з організму.  Тече рідина з ноги у людини похилого віку, методи лікування описани тут https://majestic.org.ua/teche-ridina-z-nogi-u-lyudini-poxilogo-viku/.

Причини виникнення набряків ніг у людей похилого віку

Перша та головна причина виникнення набряків ніг у літніх – це патологічні зміни, пов’язані з віком. Але, крім цього, є низка інших факторів, які можуть призвести до набряків:

  • Ожиріння, що веде до навантажень на нижні кінцівки та порушує роботу лімфатичної системи та кровообігу.
  • Наявність хронічної венозної недостатності (ХВН), яка часто зустрічається у людей похилого віку. Це захворювання пов’язане з порушенням венозного кровообігу і може призвести до збільшення об’єму рідини в тканинах та появи набряків.
  • Крім ХВН може виникнути глибокий венозний тромбоз, який часто проявляється набряками ніг.
  • Багато препаратів, що приймаються людьми похилого віку, такі як ліки від гіпертонії, антидепресанти, гормони та інші, можуть викликати набряки ніг.
  • Патологія нирок, наприклад, хронічна хвороба нирок (ХХН), яка з різних причин виникає у людей похилого віку, наприклад, через цукровий діабет або гіпертонію. При ХХН організму людини втрачає багато білка і це може призводити до набряків.
  • Патологія печінки, зокрема цироз, причина набряків все та ж, мало білка в організмі, зокрема альбуміну. Але в ситуації з цирозом набряки виникають не через велику втрату білка нирками як при ХХН, а при недостатньому його виробництві печінкою через цироз.
  • Хронічна серцева недостатність, серця погано виконується насосну функцію, через це виникає застій крові, у тому числі, в нижніх кінцівках і це призводить до їх набряку.
  • Патологія лімфатичної системи. Як правило, після різних травм нижніх кінцівок може виникнути порушення лімфовідтоку (лімфедему), що призведе до набряку.

Набряки ніг у літніх: причини, діагностика та лікування

Діагностика набряків ніг у людей похилого віку

Для коректної діагностики набряків ніг у літніх людей потрібно провести огляд лікарем, який може виявити такі проблеми:

  • Збільшення об’єму та діаметра нижніх кінцівок.
  • Потовщення та напруження шкіри над набряком.

Якщо лікар виявляє ці симптоми, це свідчить про наявність набряку ніг у пацієнта. Далі необхідно провести комплексну діагностику з метою з’ясування причини набряків, яка може включати наступні заходи:

  • Дослідження рівня білків у крові.
  • Визначення рівня сечовини та креатиніну.
  • Дуплексне сканування вен.
  • УЗД нирок, печінки (фіброскан)
  • Ехокардіографія

Лікування набряків ніг у людей похилого віку

Лікування набряків ніг у людей похилого віку є тривалим і носить комплексний характер. Для початку лікування набряків може бути спрямоване на ліквідацію причин, що призвели до їх виникнення. Ось кілька методів лікування набряків ніг:

  • Медикаментозне лікування: пацієнту можуть призначати препарати, спрямовані на зниження об’єму рідини в організмі. Це може бути діуретики. Також може бути призначене специфічне лікування залежно від причини набряків. Наприклад, лікування серцевої недостатності, цирозу печінки, ХХН та іншої патології.
  • Фізіотерапія: масаж нижніх кінцівок, гідротерапія, ультразвук, магнітотерапія та інші методи фізіотерапії, які сприяють виведенню рідини з тканин та покращенню кровообігу.
  • Компресійний трикотаж: цей метод лікування дозволяє обмежити рух рідини в нижніх кінцівках, що допомагає запобігти виникненню набряків.
  • Хірургічне лікування: якщо набряки обумовлені ХВН або глибоким венозним тромбозом, може знадобитися хірургічна операція.

Особистий досвід

У моїй практиці зустрічається дуже багато пацієнтів з різною виразністю набряків нижніх кінцівок, і майже завжди нам вдається виявити їхню причину і почати адекватне лікування, яке, звичайно, не завжди допомагає повністю купірувати набряки, але в більшості випадків зменшити їхню виразність, що значно покращує якість життя пацієнтів.

Набряки ніг у людей похилого віку – це серйозна проблема, з якою потрібно боротися. Підбір методу лікування повинен здійснюватись індивідуально залежно від причин, що призвели до появи набряків. Крім того, важливо не забувати про профілактику набряків, яка включає підтримку нормального рівня води і мінералів в організмі, контроль маси тіла, фізичні навантаження і так далі. Якщо ви помітили у себе або близьких набряки ніг, обов’язково зверніться за медичною допомогою, щоб уникнути ускладнень.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *