Редиска: ранній овоч на грядці

Одні з ранніх овочів на городі – лук-батун, зелень кропу і, мабуть, найулюбленіша – редиска. Багато дачників так її люблять, що дуже поспішають із посівами і роблять це, як тільки весняне сонце трохи прогріє землю. Про догляд за різними сортами редиски читайте за посиланням https://warez-portal.kiev.ua/.

Але часто буває, що навесні після відлиги знову випадає сніг та приходять заморозки. Не зважаючи на це, якщо кожні два тижні повторювати посів, то врожай обов’язково буде. Ціна на насіння редиски досить демократична, і крім того за бажання, можна отримувати своє насіння. Тож навіть якщо перший посів загине від заморозків, обов’язково зійдуть наступні.

Редиска: ранній овоч на грядці

Редиска дає сходи вже на п’ятий день після посадки, якщо земля волога. Це за умови, якщо їх посадили на глибину 1-1,5 см. Якщо земля суха, то насіння не проросте до перших дощів або до поливу ґрунту. У південних регіонах, де ґрунт швидко пересихає, насіння редиски садить на глибину 2-3 см. У цьому випадку сходи можуть з’явитися лише на сьомий-дев’ятий день.

Процес посадки насіння редиски зовсім не складний: робляться борозенки глибиною 1-1,5 см, трохи ущільнюється дно, борозенки проливаються водою і туди викладаються насіння через 3-5 см один від одного. Потім вони присипаються землею. На цьому все – через п’ять днів очікується сходів. Якщо грядку накрити лутрасилом, сходи проб’ються ще раніше.

Звісно ж, інтенсивність зростання залежить і від температури повітря. Чим тепліше, тим сходи з’являються швидше. Якщо ж холодно і бувають заморозки, то сходи можуть взагалі не з’явитися. При температурі ґрунту 4-5 ° С проростання може відкластися на два-три тижні.

Ще один фактор, що впливає на сходи – пухкість ґрунту. У пухкому ґрунті, насиченому киснем, сходи з’являються раніше, у важкій землі – повільніше або взагалі не з’являються. Тому в ґрунт бажано додати або пісок, або перегній із компостом.

Для посадки краще використовувати насіння, що лежить не довше року. Редиска – це коренеплід, і в нього врожайність не збільшується від витримки насіння, а навпаки – слабшає енергія проростання. Перед посівом потрібно відбракувати дрібне і сіре насіння: воно може бути заражене хворобами. Насіння-пустушки відбраковується у воді: весь посівний матеріал заливається водою, розмішується і відстоюється пів-години. Після цього стає зрозуміло – все, що випливло, викидається.

Редиска: ранній овоч на грядці

Можна ще прискорити проростання насіння. Для цього необхідно насіння редиски перед посадкою замочити та обробити стимуляторами. Тоді сходи можуть з’явитися вже через 3 дні, за умови, що ґрунт вологий і на вулиці не надто холодно. Якщо ж умови несприятливі, то таке насіння просто загине. Тому швидкосхожі культури, такі, як редиска, для надійності краще сіяти сухим насінням.

А потім тільки залишається створити оптимальні умови для сходів, регулярно поливати та прополювати посадки. Підживлення можна зробити через півтора тижні після появи сходів. Також необхідно робити проріджування сходів, поки рослини не будуть на відстані 4-5 см одна від одної. І тоді редиска напевно віддячить вам чудовим урожаєм.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *