Ламати чи не ламати гілки бузку? Як правильно зібрати букет?

Щоразу незмінно виникають суперечки у садівників щодо букетів бузку. Є думка, що запашні суцвіття треба обламувати навесні під час цвітіння. Нібито від цього бузок буде наступного року ще пишнішим і красивішим. Чи так це?

Але є й інша думка жіночого блогу Asia-Business: будь-яке пошкодження гілок категорично шкідливе для рослин. Як бути та що робити? Спробуємо розібратися.

Почнемо з того, що обламувати гілки бузку навесні при цвітінні у будь-якому разі шкідливе повір’я. Напевно, люди просто знайшли для себе виправдання, щоб без сором’язливості по-варварськи накидатися на міські парки і сквери, ламати гарні чагарники бузку і нести додому оберемки запашних суцвіть, що швидко в’януть.

Ламати чи не ламати гілки бузку? Як правильно зібрати букет?

Але з іншого боку, життєві спостереження підказують, що чагарник, з якого були зрізані суцвіття бузку, наступного року продовжує цвісти ще пишніше.

Як це зазвичай буває, істина знаходиться десь посередині. Очевидно, що груба механічна дія може пошкодити судини рослини, і є ризик попадання в деревину спор хвороботворних грибків. А ось нарізка букетів може бути одним із етапів регулярної обрізки чагарників.

Для бузку щорічне обрізання гілок зазвичай проводять у два етапи. Перша обрізка, як і належить, відбувається відразу після сходу снігу. При цьому намагаються видаляти тільки явно пошкоджені та хворі гілки, зайву поросль, а також старі гілки, які сформували мало квіткових бруньок і лише загущатимуть та обважнюватимуть кущ.

Другий етап обрізки відбувається під час цвітіння. Але для букетів слід зрізати не всі пензлі поспіль, а в першу чергу ті, що розпустилися на гілках, які треба було б вирізати ще навесні: конкуруючі між собою, кущі, що ростуть всередину, занадто нахилилися до землі, переплітаються між собою і т.д. Якщо ви не любитель бузкових букетів, то другий етап обрізки потрібно провести відразу після закінчення цвітіння. Але занадто затягувати не можна, бо будь-яка обрізка стимулює розвиток молодих пагонів. І якщо вони до осені не встигнуть повністю визріти та сформувати квіткові бруньки, то цвітіння наступного року буде слабким.

Після закінчення цвітіння бузку зів’ялі суцвіття бажано обрізати, щоб не допустити дозрівання насіння. Це дозволить чагарнику заощадити поживні речовини та спрямувати їх на формування квіткових бруньок. При цьому потрібно звернути увагу на будову стебла бузку: квіткове суцвіття утворюється на маківці гілки, а під ним, трохи нижче, дозрівають 2-4 молоді пагони. Саме вони наступного року підхоплять естафету цвітіння і радуватимуть вас запашними квітами. Тому зрізати потрібно тільки зів’яле суцвіття, намагаючись не пошкодити молоді пагони, що ростуть під ним.

Ламати чи не ламати гілки бузку? Як правильно зібрати букет?

Отже, підбиваємо підсумки. Якщо у вас на дачній ділянці цвіте бузок і ви хочете поставити вдома запашний букет, ось вам інструкція:

– акуратно зріжте кілька верхівок гілок з квітучими суцвіттями, не пошкоджуючи молодих пагонів, що розташовані трохи нижче;

– Поставте їх у вазу, розщепивши кінці зрізаних гілок і додавши у воду аспірин;

– Насолоджуйтесь гарним букетом і запашним запахом.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *