Основне про карієс зубів

Згідно з загальнодоступною світовою статистикою, карієс зубів є найпоширенішим у світі захворюванням. Їм різною мірою страждає до 98% населення Землі! Розвиватися карієс починає у ранньому дитячому віці на молочних зубах. А схильність до нього формується ще в утробі матері.

Що таке карієс? Це повільний, хронічний, патологічний процес руйнування твердих тканин зубів – емалі (поверхні зуба) та дентину (основної тканини під емаллю). Карієс може супроводжуватися запальними процесами пульпи (сполучної тканини всередині зуба з нервовими закінченнями та судинами) та періодонту (сполучної тканини між ясенною кишенею та цементом кореня зуба). Але якщо запальні процеси неявні або зовсім відсутні – тобто зуби не болять – це не означає, що вони не руйнуються, а карієсу немає.

Основне про карієс зубів

Переважна більшість дорослих мають запломбовані зуби. Це і є результатом найпоширенішого наслідку карієсу – утворення порожнин в емалі та дентині.

Головною відправною точкою розвитку карієсу є процес демінералізації емалі – виведення корисних солей та мінералів із зубної поверхні. Але цьому завжди передує негативний вплив навколишнього зубного середовища – якість слини, кислотний баланс, активність мікроорганізмів, кількість фтору, що надходить. Важливо, що негативне середовище в роті утворює навіть несвоєчасно видалений зубний наліт, особливо, його тверді відкладення.

З харчових компонентів найбільш шкідливим щодо карієсу є сахароза, що міститься у більшості солодощів. Вона і створює шкідливе кислотне середовище в порожнині рота. Крім того, солодкі продукти часто мають в’язкість і клейкість, що робить їх одними з основних джерел зубного нальоту. Дуже ефективним у клінічних умовах є видалення нальоту за допомогою професійних полірувальних зубних паст.

Також критично важливо надходження в організм людини фтору з водою та їжею. Фтор – природний та найголовніший компонент здоров’я твердих тканин зубів. Потрібно пам’ятати, що набагато частіше люди відчувають нестачу фтору, ніж його надлишок. Тому рекомендується чистити зуби фторованими пастами і використовувати інші засоби гігієни порожнини рота з фтором. Для ускладнених випадків карієсу призначають спеціальні процедури аплікаційного фторування з використанням гелів.

Основне про карієс зубів

Простіше кажучи, наша схильність до карієсу залежить від того, що і ми їмо та п’ємо, як чистимо зуби та від загального стану організму. На сьогоднішній день у наших силах значно знизити ризик ураження цією неприємною хворобою. Доступна маса простих у застосуванні та ефективних засобів гігієни ротової порожнини – як для дорослих, так і дітей з раннього віку.

Дотримуватися належним чином догляду за зубами зовсім не складно – головне, усвідомлювати його значення і не лінуватися!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *